ФАНТАСТИКА И РЕАЛНОСТ


сряда, 7 юли 2010 г.

ХРУМКИ, АФОРИЗМИ, ФАКТИ (1)

ПОКЛОННИК съм на истината. И най-красивата лъжа рано или късно се пуква като напудрен цирей.

- В КЛАСИЧЕСКАТА красота има и доста скука. Тя не допуска отклонение от нормата.

- СОБСТВЕНОСТТА е – и – бреме.

- КОЛКОТО невежеството ни е по-голямо, толкова по-сложни обяснения измисляме за явленията.

- ПРЕДСТАВАТА за хаоса е кристализиран израз на нашето невежество.

- ДАЛИ Александър Македонски е успял да покори известния тогава свят (а и непознати страни), защото е умеел да чете наум? Да не забравяме, че до Х в. човечеството е четяло на глас. (За „чета” и „говоря” в староеврейски и арамейски е имало една дума.) Другото е било изключително рядка, смятана за феноменална способност. Притежавал я е – например – св. Августин...

- В ЕДНА от блестящо написаните си книги за науката, вселената и човека Карл Сейгън заключава: „Космосът е всичко, което е било, е и ще бъде.” Струва ми се, че с тази толкова обща формулировка той се е презастраховал. Но има и един малък „капан” – намесва времето. А такава физическа категория няма, въпреки че мустаците на Айнщайн са една неоспорима реалност. В космоса, във вселената съществува само едно нещо – материя. Всичко останало (включая енергията) е форма на нейното проявление.

- УБЕЖДЕНИЕТО на Хелмхолц, обявено през 1854 г., че „вселената върви към своята смърт” е нещо като реакция на растящата ентропия. Повечето учени по него време са били убедени в това, но и век и половина по-късно мнозина физици теоретици и космолози вярват в топлинната смърт на вселената. Струва ми се, че това е една от големите заблуди на днешната наука. Не е ли очевидно, че на ентропията противостоят явления, които структурират и организират материята?

- КВАНТОВАТА наука не е упълномощавала учените да изпадат в мистика, но предразполага към мистицизъм.

- ТЕОРИЯТА за Големия взрив (тръгнала от Гамов) възроди мухлясалата религиозна идея за демиурга.

- ПРЕЗ 1947 г. Нилс Бор е удостоен в Дания с рицарска мантия и причислен към Ордена на слона. Какъв показателен, изпълнен с дълбок смисъл символ! В Китай думата „слон” означава и непочерпена от опита идея.

- СТРУВА ми се, че случайността (вероятността) като физическо понятие е рожба на нашето безсилие да узнаем всички изначални условия във веригата от взаимозависими събития.

- НЕ Е ЛИ, все пак, беда, че на света има повече теории отколкото са самите хора?

- ДЕЦАТА са невероятни словотворци и по правило добри художници. Изключенията само потвърждават правилото. Загадка: защо с израстването, с физическото си съзряване те губят най-напред умението да измислят нови думи, а сетне и въображението си и дори желанието да рисуват?

- ПОЗНАВАМ лекарка, която реже до кръв ноктите на детето си, искрено убедена, че по този начин премахва всички микроби.

- ЗАБЛУДИТЕ, фобиите, маниите не щадят дори съвсем нормални физиологически и душевно, средноинтелигентни хора. И понякога добиват доста комичен характер. В първата си младост имах позната, която много обичаше да ходи на плаж, но никога не се къпеше в морето. Беше убедена, че водата гъмжи от милиарди сперматозоиди, а тя никак не искаше да забременява.

- НАПЪНИТЕ на някой си Кристо (в миналото именувал се Христо Явашев) да ни омае с опаковането на едрогабаритни обекти ми приличат на тарикатлъка на мошеника Клостерман (18 век, Русия), натрупал огромно състояние, като продавал дълги „книжни” лавици с подвързии, пълни с отпадъчна хартия (имитация на книги). Придворните и дворяните ги купували, за да се харесат на Екатерина Велика, която била библиофил.

- КОГАТО говорим за високо качество, бройката като мерило е неуместна. Изкуството е елитарно явление. Най-четени са авторите на криминални романи. Камю, да речем, е далеч назад по тиражи и библиотечен оборот от Агата Кристи. Защо, тогава, съвсем сериозни хора продължават да ни замерят с цифри? Когато чуя думичката бестселър, без да знам за какво творение става дума, съм готов да се обзаложа, че ако не ерзац, то е някаква сръчно стъкмена посредственост.

- ЧОВЕЧЕСТВОТО най-трудно се разделя с вековните си заблуди. Малцина знаят, че поверието за черната котка е дошло при нас от шумерите, но мнозина са убедени, че ако писаната им пресече път, ще ги сполети беда.

- КАТО ЧЕ най-„корави” са суеверията и предразсъдъците, свързани с астрологията, наследена от древен Вавилон. В древната държава тогава тя е била и наука, и религия, докато днес си е гола шарлатания. Колко народ се препитава от хороскопите и колко други се ръководят във всекидневното си поведение от глупостите на зодиакалните предсказания! Могат ли 6 милиарда люде да се вместят като характери и съдби в 12 калъпа? Колцина знаят, че самото това число е случайно? Вавилонците са го възприели от шумерите. Те са имали 12 божества (начело с Ан, който по-късно в акадските предания става Ану). Явно това има връзка със също малко известния факт, че шумерите са си служели не с десетична като нас, а с дванайсетична система. А преди това, в още по-древни времена тя е била шестдесетична. Т. е. за всяко число до 60 те са имали отделeн символ. Ако не са я сменили, нямаше ли вавилонските звездобройци да направят зодиака с 60 знака? Съзвездия на небето – колкото щеш...

- СЪВРЕМЕННИТЕ физици изглежда са забравили, че математиката е само инструмент; да извеждаш закономерности и съдиш за същината на вселената от формули, „неподплатени” с емпирика, е стародавна заблуда – от времето на елинските философи.

- ЕХНАТОН е страдал от синдрома на Фрьолих. Дали това не е повлияло на соларната му ориентация, предизвикала такъв социално-религиозен трус в Египет?

- ЗАЩО ЛИ Фройд така ангажирано (цяла книга е написал) се опитва да докаже, че Мойсей е бил египтянин? Да се спори за произхода на една митична личност според мене е несериозно, губи време. Въображение, логика, стил – всичко това го има и тук, но както и в останалите трудове на Фройд разсъжденията му се базират на пясъчна основа: предположения, хипотези, поднесени като неоспорими аксиоми. Изобщо психоанализата си е една псевдонаука, модерна заблуда, наследство от миналия ХХ век. Де да беше само тя...

- ВЪЛКЪТ козината си мени, но не е безнравствен. (Изяжда толкова, колкото поема храносмилателната му система; ние, човеците, с малки изключения, се държим така, като че ли имаме по десет стомаха.)

- ДА СЕ ПИШАТ стихотворения след младенческата възраст според мене е неприлично. Някои остават цял живот юноши (или се преструват на такива), но това е друга история...

- СПОРЪТ за формата и съдържанието е както спора за яйцето и кокошката. Но не съвсем: съдържанието тичка напред и чак след него може да се появи – и прояви – формата.

- ПРАВОСЛАВИЕТО е значително по-толерантно, по-либерално от католицизма. То не познава института на инквизицията, никога не е преследвало и горило на клада ортаци на дявола (изразът „лов на вещици” идва от запад), у нас дори еретиците не са били умъртвявани, има един единствен документиран такъв случай, доколкото си спомням от времето на Борил. Защо на запад са по-агресивни? Може би причината е в комплекса на блудния син, на отцепника – католицизмът по същество е секта, пръкнала се от православието. Или разликата идва от съблазните на светската власт, на която папите векове наред успешно са дърпали конците, за разлика от източното, автентично християнство, което се е грижело – предимно – за душите на паството си? Православието е на крачка от Ерусалим и в самия град (там винаги е имало християнска църква), а безумните кръстоносните походи, донесли разруха и реки от кръв са организирани от папите...

- СПОРЕД Менандър тези, които могат да четат, виждат два пъти по-добре, но дали са по-щастливи?

- КОЛКОТО повече се разширява кръгозорът на цивилизования мислещ човек, толкова по-неуютно се чувства той във Вселената.

- МАНИЕРНИЧЕНЕТО, самоцелното оригиналничене разголва до край авторското безсилие.

- СОЦИАЛНАТА поръчка за таланта е като оглавник за добиче.

- СТРАХЪТ от смъртта е родил идеята за задгробния живот. Древните египтяни имат най-сложната система от вярвания. Няма друг народ, който да е „похарчил” толкова интелектуална енергия и материални ресурси за „заобикалянето” на смъртта и осигуряването на безсмъртие на душата.

- ОЩЕТЕНИТЕ откъм дарба, или недостатъчно сръчни в образното писане, обикновено стават критици. Удоволствието да правиш дисекция на литературния (и всякакъв друг творчески) труд на другите, да си техен съдник е успокоителна компенсация за нереализираната амбиция.

- ЕСТЕСТВЕНОТО състояние на човечеството е безделието. (В предисторически времена нашите предци са бягали само в два случая – подир закуската си и когато са ги гонели в качеството на закуска.)

- ФЕТИШИЗМЪТ е мярка за човешкото безумие. При това става дума не за клиентите на психиатричните заведения, а за съвсем нормалните от медицинска гледна точка, за огромното болшинство от хората. Тези дни новинарските агенции съобщиха за продажбата на ръкавица – 1 брой – принадлежала на Майкъл Джексън, за 190 000 долара. Почти веднага пръкна нов куриоз: продадени за 45 000 долара три рентгенови снимки на гръдния кош на Мерилин Монро. Прелест! И какви късметлии са победилите в наддаването! Няма да се учудя, ако в скоро време започнат да предлагат на търг употребявани дамски превръзки и тампони на холивудски актриси.
П.П. (по новина от 10 юли 2010): Изглежда това време не е далеч, щом продават на търг едно от ченетата на Чърчил...

- СЪС СМЪРТТА на Майкъл Джексън като че ли той сам – личността му – се превърна във фетиш. Истерията бе не по-малка от беснуването на концертите му. И за какво? Един образ изфабрикуван от индустрията, която в щатите продава на пазара идоли. Образ, създаден от светлинни ефекти, шумотевица, нещо подобно на танц (кълчотене според проф. Вучков) и пластична хирургия. Представете си, че няма телевизия, кино и можете да слушате гласа му само по радиото или от аудиозапис. Бъдете сигурни, че ще се разочаровате. Като неговия глас у нас певци с лопата да ги ринеш...

Няма коментари:

Публикуване на коментар