ФАНТАСТИКА И РЕАЛНОСТ


събота, 3 ноември 2012 г.

КЪДЕ ТИ Е БЯЛАТА ПРЕСТИЛКА, ДОКТОРЕ?


открито писмо до офталмолога Пламен Хубанов

Неуважаеми господине,
Пет месеца посещавах прехвалената ти клиника, та просто не можех да не забележа някои мърляви петънца зад лъскавата фасада. Ала това, което се случи сутринта на 31 октомври т. г., ме отведе от първоначалното учудване до истински потрес. Да не ти казвам по-силна дума. (Обръщам се на „ти” с пълното съзнание за проявена от моята страна невежливост, но това си ми е принцип – когато непознат се обръща към мене така, аз просто влизам в гард. Това е разликата между нас двамата в това отношение – на тебе обръщението „ви” ти е просто непознато. Поне по отношение на пациентите. Ако се появи, да речем, министърката на здравеопазването в клиниката ти, надявам се да си достатъчно благоразумен да се сетиш за него.)
Обвинявам те в
а) неспазване на принципа на информираното съгласие (Ти не си даде труда не само да обясниш какви ще са очакваните последици от двойната операция, която ми предложи, но дори не прояви никакъв интерес нито към изследванията – непълни, впрочем, - правени до този момент в клиниката, нито към „терапията” на лекуващата лекарка. Предложението дойде след няколкосекундно взиране чрез апарата в двете очи. Толкова. От беглите реплики на лекарката, която ме представи в началото, ми стана безпределно ясно, че предварително за моя милост не е ставало дума.)
б) поставяне на личния си интерес над интереса на болния;  чисто търговски подход (Бях записан за консултация, а тя се оказа агитация. Лягай под ножа (лазера, все едно). Твоя милост в скоропоговорка ми обясни устройството на окото, как ще направиш две операции едновременно – „с един куршум два заека”, бе точният ти израз. А сетне? Имах три въпроса. На двата ти не си направи труда да отговориш, а на най-важния, ще се подобри ли зрението ми, с явна досада забеляза „Говорим за различни неща”. След операцията щяло да се види. Е, мерси. На излизане от клиниката направих наум  най-простата сметка в живота си: една твоя минута „консултация” струва 10 (десет) лева. Тук най-популярният Алеков герой би възкликнал „Аферим! Машалла!” В един момент, когато изглежда усети, че рибката няма да клъвне, ти се обърна към лекарката и й заръча да ми направи отстъпка от 200 лв. Ловък маньовър, нали. Това леко ме разведри и дори развесели вътрешно – стана ми безпределно ясно, че  тебе те интересуват преди всичко финикийските знаци. Зрението – между другото. Болни страдалци – колкото щеш.)
в) пренебрежително, бездушно отношение към болните, немара и калпава организация на работа (В 8.30 часа на споменатата сутрин – 31.10 – във фоайето на клиниката заварих не по-малко от 35 души, повечето, както сетне разбрах, дошли на следоперационен контролен преглед. Около и през плътно прилепналата към широко разтворената врата на кабинета опашка сновяха забързано  и разнопосочно сестри, лекарки и някакви залутани личности, които явно не разчитаха на запазен ред. От време на време от някакво  списъче подвикваха нечие име, по опашката преминаваше лека тръпка, звучаха подканителни реплики и упреци за пропусната процедура и пр. - пълен хаос. Стълпотворението не бе резултат на случайно натрупване на пациенти пред лекарски кабинет, а така да се каже съзнателно планирано. Мнозина се оказахме записани за един и същ час. Впрочем, ти си го знаеш. Явно тази картина е обичайна практика – да не отнема от драгоценното ти време. За сметка на пропиляното време на пациентите, разбира се. Вътре свещенодействаше твоя милост – прегледите ти следваха светкавично, с направо светлинна скорост за подобна дейност. От 8.30 до 9.10, когато ми дойде редът, стола зад апаратурата възседнаха поне 20 души! Картината кой знае защо ми напомни филма „Модерни времена”, но несъмнено ти си по-чевръст и оправен от героя на Чаплин. В началото се чудех защо вратата на кабинета остава широко отворена; предположих, че като човек самоуверен и популярен с таланта си на очен хирург обичаш да те гледат и слушат. Сетне ми стана безпределно ясно: отварянето и затварянето просто ще забави конвейера! Зер някои си позволяват и да плачат, а на теб ти се налага да обясняваш, че работиш с 3 американски фирми  - факт, който изглежда трябва да действа обезболяващо. През тези 40 минути най-много време ти отдели на някаква своя близка, появила се от междинния кабинет, с която ритуално се разцелува и седна на приятна разговорка, оставяйки поредния пациент „недовършен” да тръпне на стола в очакване на компетентното ти заключение. На моя милост ти отдели цели 3 (три) минути, което вероятно трябва да ме ласкае. За книгата на Гинес си.)
Неуважаеми докторе, в заключение искам да спомена още един дребен наглед, но показателен факт. Тъй като не те бях виждал, в първия момент аз те приех за един от десетките чакащи – беше облечен във фланела, без традиционната бяла лекарска престилка,  съвсем като за вкъщи. Липсваха ти само домашните чехли. Е, престилката може и да е била на пране. От прането тя естествено излиза чистичка. Но не и онова, което символизира цветът й. А при тебе то е или като наследствена даденост липсва или е напълно ампутирано. Сега ме занимава само един въпрос – колко ли излишни операции си свършил, на колко ли страдалци си вгорчил допълнително живота?  Споменавам го, защото се съмнявам, че в обрулената ни и скапана държава някой ще ти потърси отговорност. Ако светецът, на който си кръстил клиниката си, Николай Чудотворец (добро попадение като пиар), можеше да види картинката, която описах, щеше да се обърне триста пъти в гроба си.
Пиша ти не защото се надявам да те засрамя или предизвикам трезв размисъл, а с мисълта за стотиците други болни, които един ден биха – подмамени от пиара  - прекрачили прага на „чудотвореца”. Знайте, братя и сестри по клинична съдба: обещанието за съвършено зрение, което ще ви дадат в прехвалената варненска клиника на доктора с фамилия Хубанов е просто примамка да легнете на операционната кушетка. Съвършено сигурно е едно - че ще  ви приберат паричките, независимо от резултата.

Тошо Лижев, бивш пациент (един от многото наивно заблудени) на очна клиника „Свети Николай Чудотворец”1 коментар:

  1. Бих искал да инсталира на гърдите силикон.Ли наред като лекар в Истанбул mezdeği Али?
    Meme estetiği

    ОтговорИзтриване