ФАНТАСТИКА И РЕАЛНОСТ


понеделник, 28 април 2014 г.


САМОХВАЛСТВО
Излезе от печат нова моя книга - ОТ ЧЕРНАТА КОТКА ДО ГОЛЕМИЯ ВЗРИВ, енциклопедия на човешката глупост. Тук си позволявам да представя три "статии" от раздел първи КУРИОЗИ

  

Ботев – на колене пред потомците си: Околчица, 2 юни, 60-те години на миналия век. След като „Ботевата чета” (запасняци от врачанска казарма) е изминала, както е прието да се казва, славния си път от Козлодуйския бряг до Балкана, на историческото място започва репетицията за вечерния ритуал – тържество и заря. Репетицията води (командва) генерал, чието име спестяваме по понятни съображения. В един момент, както си е по сценарий, генералът, изричайки сакралното „В памет на Ботев и Ботевите четници...” , нарежда по военному: „На ко-ле-не!”. Присъстващите, естествено, приклякват с наведени глави. Прави остават „Ботев” и „четниците” му. Генералът, изненадан, им подвиква да се присъединят към множеството. „Актьорите”  остават прави. Генералът, очевидно ядосан, отривисто и на висок глас командва: „Ботев и Ботевите четници – на ко-ле-не!”. „Ботев” (запаснякът Владислав Панов, снажен хубавеляк русенец) прави знак на „четниците”  да не се стряскат и с обичайното обръщение „другарю генерал” започва да обяснява защо героите не бива да клякат. Захваща се тежка разправия. Генералът е бесен. За добра слука в спора се намесва високопоставен другар от партийната йерархия в подкрепа на запасняка и колегите му. Озаптеният генерал „връща лентата назад” и командва „правилно”: „В памет на... всички с изключение на Ботев и Ботевите четници – на ко-ле-не!”. Глупостта, уви, не е като мръсно петно на мундира – неизтриваема е.

брадата – привилегия: Известна ли ви е средновековната практика на отлъчване от Църквата заради дълга коса и брада? Християнската мода – ако това е точната дума – идва от писанията на свети Павел (Савел). Ако съдим по образа му от иконите, можем да продположим, че той е бил плешив. Възможно е и друго, също несигурно обяснение:  като евреин, довчерашен верен следовник на юдаизма, да е  въвел тази норма, за да се отличават християните от сънародниците му друговерци (задължително брадати). Как иначе да си обясним категоричното му твърдение, че „ако един мъж остави брадата си да расте, това е позор за него”? Три века преди св. Павел Александър Македонски е бил против носенето на брада. Наредил цялата му армия да се бръсне. Но съображението му е било чисто прагматично – той смятал, че брадата улеснява противника в битката; хващайки воина за нея, врагът лесно може да  отсече главата му! След Александър Македонски трудно ще откриете някакъв чисто практически аргумент в отношението към мъжкото окосмяване на главата. В православието, може би поради близостта с Палестина, брадата остава задължителна за служителите на култа. На запад векове властва догмата на св. Павел. В по-нови времена тя се възприема и от комунистическите управници, макар и не навсякъде. У нас привилегията да носят бради имаха само Маркс и Енгелс. И то защото БКП-секретарите нямаше как да ги обръснат.

брилянтен нужник: Японците от време на време смайват света с някакво изделие; този път става дума за луксозна тоалетна, наречена от нашенски вестник „пищен кенеф”. Производител – компанията INAX. Форма – стандартна. Чиния – с вложени над 2 000 камъка Сваровски! Цена – 130 000 щатски долара. Малко уточнение: японците в действителност не са измислили принципно нищо ново. Китайците са ги изпреварили с  2 хилядолетия. В първи век след Христа за императора на поднебесната империя е бил направен клозет със седалка, изработена  изцяло от злато! За сегашното луксозно изделие мненията са твърде разнобойни. Представител на производителя твърди, че във въпросната тоалетна имало нещо божествено. Но тя все пак не е предназначена за райските селения. Така че може би по-близо до истината са онези, които си служат с позабравеното бабешко  и малко неприлично  определение изгъзица. Но знаем ли ние, простосмъртните, скритите й достойнства – току виж пък камъните помагат на богаташите при запек. И самочувствието е друго. А иначе отходът си е същият. И мирише еднакво.


Няма коментари:

Публикуване на коментар