ФАНТАСТИКА И РЕАЛНОСТ


понеделник, 27 октомври 2014 г.


АНГЛИЧАНИТЕ ОТКРИХА ТОПЛАТА ВОДА


Феноменално откритие са направили английски учени чрез „виртуална аутопсия” на мумията на фараона Тутанкамон. Накратко същността според появилите се тези дни съобщения в медиите: юношата владетел от големия дом (буквалният превод на понятието „фараон” е точно това – голям дом) бил рожба на инцест. Бащата и майката – брат и сестра. Поради което Тутанкамон имал „женски ханш, криво стъпало и изпъкнали зъби”.
Добро  утро. Както казват нашенци на село, когато някой умник започва да ти доказва, че водата е мокра. Първо – фактът е отдавна известен на историците. Второ – че фараоните са  се женели за сестрите си е известно още от времето на Шамполион, разчел египетските йероглифи. Това е правило, традиция комай във всички династии управлявали най-дълго просъществувалата държава в човешката история. От там и нищо чудно, че ДНК-анализът го е потвърдил. Щеше да е изненада, щеше да е интересно, ако се окаже, че майката на починалия на 20 години владетел е – да речем – принцеса от някой от тогавашните  владетелски дворове в Двуречието. Но за такава летописите не споменават. Няма такава. Фараоните държали на своята кръв. По какви причини – отделен въпрос. Наивно е да се твърди, че кръвосмешението се е смятало за нещо нормално, тъй като древните хабер си нямали за здравословните последици. Знаели са навярно. Косвено потвърждение на това предположение са разните семейни истории в Библията, където, четейки я, човек остава с впечатление, че предците на днешните юдеи са предпочитали деца от наложници (друго племе, друг етнос, друг ген по днешно определение). Може би тъкмо по тази причина – рискът от пръкването на непълноценно потомство – е подбудил фараоните да си правят цели хареми. Всички сестри и други жени близки по кръвна линия – все нещо читаво ще се роди. Е, това е само една хипотеза. Хипотеза, която е много по-интересна за „разчопляне”, отколкото да ни занимават с инцеста на фараоните.
Има го и днес. И то сред хора, които ако не са грамотни за последиците, поне нормата трябва да знаят. Знаят я и я заобикалят. При това инцестът е толкова широко разпространен, колкото средностатистическият съвременен гражданин нито може да си представи, нито дори да допусне. Не вярвате ли? Идете в някое от балканските вайковски села и проследете родословията. Проверете в какви роднински връзки са бракосъчетаните. Ще се натъкнете на удивителни неща. През 1980 година, когато за пръв път се канех да посетя Голица, варненски лекари ми казаха – е, те там всичките са изродени. Не ми се вярваше, но още първите дни (прекарах почти два месеца в неплатен отпуск да пиша на спокойствие) ми се наби в очите: високи, едри и пълни вайковци с лупа да ги търсиш. Изключенията – микроскопически. Общувах с висшист, който не знам как се е изхитрил да се ожени за своя първа братовчедка. Тя му родила двама сина близнаци и една дъщеря. Дъщерята – болнаво дете, единият близнак – едноок, с тежък бъбречен проблем и куп други болести. Видът на другия близнак ме накара да потръпна: трудно може да се нарече човек лежащото, мучащо и не умеещо да координира движенията си същество. Тежка малформация.
Има го, има го това – инцестът - и в Англия и в другите „напреднали” страни. От време на време намираме потвърждение дори в телевизионни репортажи. Заключил таткото щерката си, държал я 30 години в килера, направил й дете и през всичкото това време ни съседи, ни роднини, ама никой нищо не разбрал. Ни чули, ни видели.
Добре, това ясно, жълтавото върви по медиите като топъл хляб. Но защо ни занимават с фараонския инцест, „откривайки” известното и поднасяйки го като сензация?
Отговорът навярно се крие в обстоятелството, че титаничните усилия на английските специалисти са заплатени от компанията Би Би Си, която – внимание – подготвя филм под заглавие „Тутанкамон – разкритата истина”. Какъвто и да е филмовият коментар на известните и – ако има такива – неизвестни исторически факти, в съзнанието на зрителя се натрапва патологичното, ненормалното. Ако беше изключение – с мед да ги намажеш колегите от Би Би Си. Ала и тази новост телевизионна ще е просто част от лавината от медийната и на поднасяната като изкуство продукция, натрапваща на съзнанието ни патологичното. Ако следите холивудските филми редовно, то непременно ще останете с впечатление, освен дето половината население на Щатите е с тъмна кожа, че американците са в болшинството си люде със сбъркана полова ориентация, педофили, агресивни шизоиди, ненормалници от най-различен сорт. На практика, разбира се, не е така. Но тежкият валяк на глобализацията гази наред, за да ни „сглади”, уеднакви и направи всичките ненормалници. За да смачка напълно изконните човешки ценности.
Жалко е, че за тази цел са „впрегнали” и Тутанкамон.
Тежък симптом – вече за болест на самата ни цивилизация…

Няма коментари:

Публикуване на коментар