ФАНТАСТИКА И РЕАЛНОСТ


четвъртък, 5 януари 2017 г.МИЛИОН КУРИОЗИ
(откъси от неиздадена книга)

от историята

БОМБАСТИКА
 За руско-турската освободителна за нас, българите, война (1877-1878) са написани безчет студии, изследвания, статии с някои разминаващи се данни и подробности. Но едно число е неизменно – 200 000 солдати (руси, фини, румънци) са оставили на наша земя костите си за свободата ни. Внушително звучи и се повтаря от година на година, от публикация в публикация, от реч в реч по трибуните. Как да не се умилиш, щом толкова много жертви са дали – основно – братята руси за нас.
Като че ли тъкмо с тази цел, да впечатлява и възхищава потомците, е въдворен в историческите ни анали този шестцифрен знак. Но случаят е точно като в поговорката за изписаните вежди и извадените очи. Дунавската руска армия, която воюва срещу османците на Балканския фронт, по численост според различните източници варира между 150 000 и 250 000 щика. Второто число се среща само у Божидар Димитров, което не е за чудене при пословичната му склонност да „понадува” нещата. Според историка Николай Панайотов, който изглежда пръв у нас изследва статистическите данни за войната, приблизителната численост на Дунавската армия е 196 000 души. От простото съпоставяне излиза, че руските генерали са изгубили цялата си войска, изтребени до крак са всички, че и още няколко хиляди отгоре! Как да си обясним тогава, че са спечелили войната? Защо ли все още и днес във военните академии се изучават операциите им на българска земя (каквито и грешки и недомислия да са допуснали, не могат да се отрекат добрите им стратегически и тактически ходове)? Този изумителен парадокс се дължи на безумно преувеличеното число на жертвите.
Според официалните руски източници (вж. Википедия) Дунавската армия за цялата война е дала 11 505 убити. Според западни източници загиналите в сраженията руски войници са 30 000. Тук са включени и загубите на Кавказката армия на Източния фронт, Русия тогава воюва с Турция на два фронта. Дори истината да е някъде по средата между тези два източника, това 200 000 боде очите, не ни прави чест. Излиза – ако е вярно, - че руските генерали са пълни некадърници. И смешно и тъжно…


Няма коментари:

Публикуване на коментар