ФАНТАСТИКА И РЕАЛНОСТ


понеделник, 31 юли 2017 г.

МИЛИОН КУРИОЗИ
СТРАННИ НАРЕДБИ, ЗАБРАНИ
И ПРОЧЕЕ ЧУДАТОСТИ АДМИНИСТРАТИВНИ

В Свазиленд (Африка) е в сила строга забрана за вещиците да не летят на по-голяма височина от 150 метра. Властите преценили, че нарушаването ѝ е опасно за самолетните полети. Така че, уважаеми свазилендски вещици, яхвайки метлите си, гледайте да прелитате ниско над земята, иначе ви чакат солени глоби.
Не е известно каква санкция ще понасят котките (или техните стопани) в Денвър (щат Колорадо, САЩ), ако полицай ги срещне нощем без габаритни светлини. По силата на едно местно съдебно решение градските котки са задължени да се разхождат по тъмно само с габаритни светлини.
В курорта Мета ди Соренто, недалеч от Неапол кметът е издал заповед за летния сезон с 10 забрани: да не се яде на улицата, да не се крещи, да не се вика на обществено място, да не се хвърлят боклуци, да не се скача от скали и пристани в морето, да не се играе с топка на плажа; по улици и площади – прилично облечени (пълна забрана на банските костюми). В този списък има и формулировка „да не се издават неприятни звуци”, което, види се, всеки може да си тълкува както си иска. Глобите – от 25 до 500 евро.
В Италия местните управници явно са доста изобретателни. Марко Бузели, кмет на Волтера, област Тоскана, е наредил през целия летен курортен сезон стопаните да не хвърлят оборски тор в нивите си, за да не дразни миризмата му летовниците. В другия край на „ботуша” в Олмеда на остров Сицилия кметът Марчело Диец със заповед е забранил на мъжете да ходят „наперени”, да отправят предизвикателни погледи (очевидно не само към жените) и да се събират на големи групи.
В Москва ако мъж и жена се целунат на улицата или на друго обществено място, ще ги сполети глоба. Ако ги види, разбира се, милиционер. В наше време целувката на открито се смята за неприлично действие и в ред други цивилизовани и не до там цивилизовани страни.
Особено усърдни за спазване на приличието са властите в африканската страна Уганда. През 2013 година Симон Локодо, министър на етиката(!!) внася в местния парламент законопроект за борба срещу порнографията, според който се налага пълна забрана за носенето на къси поли от жените. Дрехата трябва да закрива коляното. Иначе - глоба от 10 милиона угандийски шилинга (около 2 500 паунда). Проектът предвиждал и създаването на държавна цензурна комисия, която да проверява всички кино- и телевизионни филми и решава кое може да се „пусне” и какво да се „изреже”. Този морализаторски напън не е нещо ново за страната, като се има предвид какви строги забрани беше въвел за женското облекло по времето на властването си президентът Иди Амин. (Същият, който очевидно смята за нещо нормално човекоядството, описвайки след свалянето си от власт в мемоарите си как на младини си е похапвал човешко месце.)
Във Виетнам от 2013 година са въведени глоби за съпружеска изневяра. Ако единият от съпрузите се самоубие, живият отива на съд. Съд заплашва и мъжа и жената, ако семейството се разпадне.
В Япония, поне по отношение на нежния пол, нещата са на другия полюс. Ако съпругата хване на „местопрестъплението” мъжа си с друга жена, тя може да го убие с голи ръце. Един доста стар закон я освобождава от носенето на наказателна отговорност. Ако си послужи с оръжие или с някакво подръчно средство обаче, това вече е подсъдно Слабите физически, хилави японки явно не са за завиждане.
Във Венецуела, страната на красивите жени, за непристойно поведение се смята отдаването на интимни ласки в автомобила. През есента на 2013-та световните агенции разпространиха новината за съдебен процес в щата Сулия, траял почти година срещу мъж и жена, правили секс в колата си. В крайна сметка блюстителите на закона отсъдили, че поведението им е било непристойно и ги глобили с 8 400 боливара. Сумата е равна на средната месечна заплата в тази страна, умножена по три.
В щата Юта (САЩ) съществува регламентирана забрана за секс в линейка. Същото е и в Бирмингам (Великобритания), но там не се разрешава секс пред стълбищата на църквите след залез слънце. (В светлата част на деня може?) В Швеция са под пълна възбрана сексуалните фотосесии. Наказуемо е дори притежаването на снимка на голо тяло в цял ръст. Но – забележете – снимки на отделни части може да притежавате, от което следва, че е напълно морално да си кътате цели колекции от фотографии на полови органи. В ОАЕ (Обединени арабски емирства), ако ви уличат да внасяте списания със снимки на голи жени, най-малкото, което може да ви сполети, е солена глоба.
И все пак най-изобретателни и с най-куриозни примери са американците. В Минеаполис сексът е строго забранен на мъже, които са яли сардини или са пили повече от три глътки бира. Не се уточнява как се установява количеството погълнато пиво и за какъв срок се отнася забраната. В щата Айова целувка по-дълга от 5 минути е углавно престъпление. Във Флорида е незаконно да се живее на съпружески начала без брак. В Тексас пък на свинете е строго забранено да се съешават в района на летището. В Ню Хемпшир закон забранява изневярата. Под изневяра обаче се разбира връзка, от която е произлязло дете. Въпросният текст е в сила отпреди два века. И т. н. и т. н.
Подобни любопитни примери, илюстрация на нрави и регламентации необичайни за съвременния цивилизован жител на Земята, могат да се изреждат още дълго и да изпълнят навярно цял том. Нека завършим нашето кратко пътешествие по глобуса с Индонезия, където за ръкоблудство (онанизъм) законът предвижда и смъртно наказание. В тази източна страна извънредно оригинален принос за спазването на морала има губернаторът на провинция Горонтало Русли Хабиби. Той е наредил на всички шефове в държавната администрация да уволнят младите си секретарки и да назначат на тяхно място или мъже или възрастни жени с непривлекателна външност, иначе речено грозни. Заповедта си г-н Хабиби издал, след като се убедил, че с младите си помощнички административните началници завързват извънбрачни връзки. Забраната на губернатора не важи за шефовете от женски пол. Те могат да си наемат млади и хубави секретарки, но не и млади мъже на тази длъжност. Друга заповед на Хабиби нарежда семейните мъже в държавната администрация (над 3 000 души) да превеждат заплатите си не в своите лични, а в сметките на съпругите си. Губернаторът бил убеден, че по този начин рязко ще ограничи броя на извънбрачните връзки. Изглежда на него не му е известна нашенската приказка за сладостта на забранения плод…

Няма коментари:

Публикуване на коментар