ФАНТАСТИКА И РЕАЛНОСТ


сряда, 20 септември 2017 г.

 МИЛИОН КУРИОЗИ

АЛБАНКА РАЗВЕНЧАВА МИТА ЗА ГОЛЕМИЯ ВЗРИВ

Тя се нарича Лаура Мерсини-Хаутън.  Завършила е университета в Тирана, специализирала в САЩ, където сега живее - космолог теоретик от университета на Чапъл Хил, щат Северна Каролина. През септември 2014 година тази млада жена заяви: черни дупки не съществуват!
Традиционното обяснение за наличността им във Вселената се основава на предположението, че умиращата (изчерпала горивото си и престанала да поддържа котела на ядрения синтез) звезда под въздействието на гравитацията се свива, става свръхплътна и непроницаема – дори фотоните не могат да я напуснат, да излязат от така наречения хоризонт на събитията. В същото време – според теорията – силното ѝ притегляне я превръща в нещо като лакомо чудовище, което буквално поглъща всяко материално тяло, озовало се близо до нея. Сиреч чудовището расте, расте и силата на гравитацията му, макар теоретиците да твърдят, че черната дупка е в състояние на сингулярност, а времето в нея е спряло!
Лаура Мерсини-Хаутън доказва, че така наречената Хокингова радиация, която излъчват гаснещите звезди, ги лишава от необходимата плътност, за да могат да се свият. Напротив, те се разширяват, твърди космоложката. Следващото заключение - Голям взрив НЕ Е ИМАЛО! Според формулите на Лаура той е просто невъзможен. Забележете – твърди го поддръжник в теоретичната физика на модната струнна теория, на съществуването на множество вселени! Не учен от оределите редици на антирелативистите. Шокът за Лаура бил толкова голям по нейно собствено признание, та ѝ било нужно време, за да го преодолее. Шега ли е, откритието ѝ срива устоите на съвременната теоретична физика. Според цитат в дописка от нашенския вестник „Телеграф” с дата 27.09.2014 „Голям взрив не е имало и всички изследвания, базирани на тази теория през последните 50 години са компрометирани”.
Между другото един от първите обекти в междузвездното пространство, обявен за черна дупка, носи названието Лебед. После – без никакви преки доказателства – бяха набедени куп други, в списъка влезе дори центърът на нашата галактика Млечен път, а Стивън Хокинг обяви и съществуването на мини черни дупки! Те се навъртали някъде около нас, само дето не ги забелязваме като част от пейзажа. В края на краищата се случи неизбежното – Лебеда се оказа Грозно патенце, обратно на Андерсеновата приказка. Лаура Мерсини-Хаутън – запомнете това име. Тепърва ще става известно и ще смущава съня на събратята си. Освен ако не ѝ запушат устата.         


Няма коментари:

Публикуване на коментар