ФАНТАСТИКА И РЕАЛНОСТ


събота, 28 октомври 2017 г.


МИЛИОН КУРИОЗИ

САМОТНИЯТ ПАЯК

Високият 800 метра остров Кракатау между Ява и Суматра до 
27 август 1883 година бил надводната тривърха (три кратера) „шапка” на вулкан. Всъщност – островче. Четири страхотни взрива на тази дата, чиято мощ според учените превишава 1 000 пъти силата на взрива от атомната бомба над Хирошима чрез предизвиканото цунами изтребили над 36 000  души, нанесли щети на корабоплаването и затъмнили слънцето за месеци наред с облаци пепел над цялата планета. А самият остров Кракатау се саморазрушил. Над водата останала не повече от една трета суша.  Всички животни и растения загинали. Над двадесетметров слой от лава и пепел покрил цялата му повърхност и съседните острови Ланге и Ферлатен.
 След два месеца първите кораби, които се опитали безуспешно да пристанат на брега, плавали сред едри късове пемза и хиляди мъртви костенурки, полюшвани от вълните, а над островчето още се носел дим. Чак половин година след катастрофата на брега слязла научна експедиция. Биологът Котто намерил и първото живо същество. Едно единствено – дребно паяче от вида линфида. Очевидно то било долетяло отнякъде на „парашутчето” си от тъничка нишка, с която плете ловната си мрежа. Биолозите го заварили тъкмо заето с тази работа – да  я „тъче” в очакване на появата на мухи. Но мухи нямало. Никакви други живи същества не открили на островчето, което индонезийците вече наричали Анак Кракатау – Детето на Кракатау.
След половин век от страховитото изригване по брега вече имало растителност, пълзели и летели насекоми. И – забележете – стотина вида паяци, всичките от така неречените летящи видове. Тях очевидно не ги смущавал все още будният вулкан, който от време на време пробучавал и изхвърлял пепел в небето. Паяците са невероятно адаптивни, срещаме ги на  всички географски ширини до Арктика и Антарктида. Ето какво пише за това същество руският биолог и великолепен популяризатор на науката Игор Акимушкин: „Той (паякът – б. а.) пръв е полетял без крила. Той пръв е изплел мрежа.Той пръв е изобретил безжичния телеграф, врата на панти и водолазен звънец. Той е въвел на Земята обичая да се поднасят сватбени дарове, да се жестикулира, да се барабани (при ухажването на женската – б. а.) и се изпълняват сватбени танци.”
От миналия век в науката властва мнението, че първи от океана на сушата са излезли предците на паяците и скорпионите (клас паякообразни). Случило се това преди 350 милиона години. Насекомите се появили значително по-късно, след 100 милиона години. Ако това е вярно, възниква простичкият въпрос с какво са се хранели паяците пионери колонисти. На Кракатау не е имало мухи, но е имало откъде да долетят, което и станало. На древната суша, каквито и мрежи да плетат, където и да дебнат в засада (ловен прийом на някои видове), нямало откъде да дочакат закуската си. Излиза че първите, нека ги наречем прапаяци са карали на гладна диета за отслабване 100 милиона години. Как ви се струва?
Имало ли е наистина такива – неизвестно какви, някакви веществени „свидетели” – прапаяци? Досега не са открити никакви следи. Най-старият,  известен от 2015 година, фосилизиран и добре запазен паяк, чиято възраст учените определят на 150 милиона години, по нищо не се отличава от съвременния паяк. Излиза – цели 150 милиона години еволюцията е спала. Ако наистина теорията на Дарвин е вярна, в което изразяват съмнение все повече съвременни учени. С две думи около паяците съществуват ред любопитни загадки, но като че ли има нещо сигурно и то се отнася до бъдещето. Тези невероятни създания сто на сто ще преживеят човека на планетата ни, защото са устойчиви на радиация. А и наистина издържат дълго време на глад…
Няма коментари:

Публикуване на коментар