ФАНТАСТИКА И РЕАЛНОСТ


понеделник, 16 март 2020 г.

ИЗМАМАТА "КОВИД"


ИЗМАМАТА „КОВИД” ИЛИ КАК – ОТНОВО – НИ НАПРАВИХА НА ГОВЕДА

 Един от братята на жена ми, който от години живее и работи в Милано, лани се запознал с тамошен професор микробиолог, отдавнашен мигрант от България. Той го помолил да му помага да възстанови позабравения си майчин език. Десетилетия наред професорът не бил посещавал родината си, не общувал с българи. Злощастна загуба на близък го накарала да осъзнае какъв е коренът му, събудила страстно желание да се върне към него и възстанови идентичността си. Историята на това връщане към извора е интересна и поучителна, заслужава да се разкаже отделно, но тук става дума за друго. При зачестилото си общуване двамата станали приятели. Тези дни обстановката в Милано е много по-тежка, отколкото у нас. Могат например да те глобят ако си излязъл просто на разходка, а не до магазина или аптеката. Поради естеството на работата си братът на жена ми се движи свободно из града, не е прекъснал връзката си с професора и естествено го попитал за коронавируса.
Опасен е, но опасността е силно преувеличена, гласял отговорът. Забележете – казва го специалист микробиолог, а не хирург като нашия генерал с унилата физиономия, който ни плаши от телевизионните екрани през някой и друг час. И ни лъже. Че лъже ме убедиха нелепиците, които изреди за варненския случай с мъжа, който уж ходил в Бергамо и оттам домъкнал вируса. После, завръщайки се във Варна, се криел. Оказа се че синът на Пламен Христов, известен на времето български футболист, ходил не в Бергамо, а в Барцелона – в Бермамо е слязъл от един самолет, за да се качи на друг за Каталуния. А като се прибрал в родния си град сам се явил във военна болница, откъдето го върнали. Препратили ги в друга, в инфекциозната. Където го тествали. Пръв резултат – положителен. Но се прави и втори тест. И преди да е излязъл резултатът от този втори тест генералът го обяви за болен и го вкара в статистиката.
Тя може и да е невярна в обратна посока – заразените да са повече. Никой не ни казва как ги правят тези тестове, разполагаме ли с нужните материали. А пък уж сме изправени пред нещо ново, непознато. Азиатският пришълец се появи у нас в разгара на втората грипна вълна. Защо не ни казват, както е било друг път (дори в славната епоха на социализма данните за болните и умрелите от грип не се криеха) колко са поразени от грипния щам в страната и колко са случаите с летален край, както се изразяват евфемистично медиците? Спомняйки си числа от минали години твърдя, че те са в пъти повече от засегнатите от „ковид-19”!
Грипа го забравихме, макар все още да поразява хиляди българи. Плашат ни с новия вредоносен за здравето ни вирус. С непознатото по-лесно се вселява страх. Паниката е всеобща. Европа е полупарализирана. Което неизбежно ще доведе до икономическа стагнация, а – много вероятно – и до тежка криза. Вещаят ни я от 5-6 години. Прогнозираха световен финансов колапс днес-утре, а той все не се случва. Тези кризи, както вече е ясно и на неспециалистите, се предизвикват съзнателно, не са хронична болест на капитализма според Марксовите последователи, която се редува, да си послужим с медицински термин, с ремисии. Финансовата криза не идва, изглежда обичайните механизми не сработват, но „ковид-19” може да я провокира. Не изключвам версията за лабораторно създаден щам, макар да изглежда чисто конспиративна. И да не е така коронавирусът идва подръки на тези, които предизвикват подобни трусове, за да пооберат натрупания каймак от материални блага. Колко му е – създаваш чрез медиите паника, въвежда се извънредно положение, затварят се граници…
Може и да не сработи напълно този предполагаем сценарий. Имам предвид Изтока. Там поучени от предната световна финансова криза натрупаха огромни валутни запаси. А и китайците изглежда вече се справят е вируса. Ще пострада Европа. Най-вероятно.
А не се ли получи световна криза след коронавируса можем със сигурност да очакване пришествието на тиаравирус….

Няма коментари:

Публикуване на коментар