ФАНТАСТИКА И РЕАЛНОСТ


понеделник, 4 януари 2021 г.

КУЛТУРАТА - ПОД КЛЮЧ

 

 

 

 

 


Е, така е образно казано, но в случая като ли щеше да е по-добре да го имаше. Заключваш библиотеките, читалищата, театрите, кината (колкото ги има), с една дума всички източници на така наречения културен живот и по този начин, ако не друго, пестиш времето на хората. Но нека бъда конкретен.

Тази сутрин в първия работен ден от новата година тръгнах към варненското читалище „П. Р. Славейков” да върна заетите книги и си избера други.  Ядец.  Вън пред стъпалата, в гъстата мъгла – опашка. Заварих наистина само шест души, но опашката не помръдва. И не може да помръдне. Пред вратите на този храм на културата, уникален и за Европа и за целия свят (къде другаде има читалища?!) -  наредени служителките и портиерката. Цербери. Казваш си името, горе на втория етаж библиотекарката намира картона ти, слиза долу при опашката взема върнатите книги и ги отмята. Влизането – строго забранено. Кой е забранил? Министърът на културата.

Преди нова година си пожелавахме тя да е без маски, без карантини, без часови пътеки в магазините за различните възрасти, сиреч – да паднат всички тези безумия. А то – напротив. Странна работа – преди няколко дни, когато отчитаха по 3-4 хиляди заразени дневно в библиотеката макар по един читател и разбира се с маска, пускаха. Сега при десеторно намалена честота на отчетените заразени – стоп. Дори в предверието на читалището не пускат. Е, в съседния магазин за хранителни стоки – човек до човек, но там изглежда пазаруват марсианци.

Наистина министърът би бил по-милозлив към простосмъртните читатели, ако наредеше да се заключи входната врата. А най-добре – с катинар; така от далеч всичко ти е ясно и не си губиш времето да чакаш на опашка.

В интерес на истината съм длъжен да отбележа, че не е изключена възможността да заемеш книга за прочит, ако знаеш точното заглавие и автора и – желателно – сигнатурата. Но точно тук това е кауза пердута. Библиотечният фонд няма каталози. По стелажите, както и по другите библлиотеки, не всички томове са по местата си, а една част от книгите в насипно състояние  в кашони е под карантина. Така е в библиотеката на иначе солидната симпатична сграда на варненското читалище „Петко Рачев Славейков”. Да, точно така е изписано навсякъде, макар видният ни възрожденец да е Рачов. Какъвто министърът, такива и културните му деятели.

Иде ми на ум знаменитата фраза на Радой Ралин: „Не ме е страх от министъра на културата, страх ме е от културата на министъра”.

Пази боже…

Няма коментари:

Публикуване на коментар