ФАНТАСТИКА И РЕАЛНОСТ






сряда, 17 август 2022 г.

ПОДРАНИЛИ

 

 

 

16 август 2022, 7 часа и 50 минути. Пътуваме с колата си от село Круша към село Китка. Погледите ни привлича голямата пожъната нива на запад от известната във Варненско Осенова чешма – изпълнена с необичайна белота. Решаваме, че вече са пуснали на паша овцете от съседната ферма. Отблизо ни очаква изненада – цялата нива е пълна с щъркели. Не по-малко от 100, а може би над 150. (Моето другарче  Зоя заснима видеоклип – доказателството е налице.) Идилична картина. Красота. Почти всички птици са обърнати на изток, греят се на ранното слънце. Почиват си. Чака ги дълъг път на юг.

Ние – Европа – за щъркелите и другите прелетни птици сме родилен дом. Ясла. Постоянното им местожителство е Африка. Това е всеизвестно. От векове и на предците ни е известно, че щърковете се завръщат там в края на август – началото на септември. Тези са подранили.

Обяснението е простичко. Тази година и през пролетта те са долетели по-рано. По-рано са отгледали потомството си, по-рано младите птици са отраснали, заякнали и готови за дългото пътешествие. Така че гледката не е необичайна. Чудно би било, ако я видим през юли. Но това е невъзможно. Птиците за разлика от нас следват строго природния календар, закономерностите на околната среда.

Човекът за разлика от щъркелите има неукротимия обичай да насилва природата. За което тя най-често му отмъщава. Според учените 90 процента от природните бедствия на планетата ни са последица от човешка дейност - изсичане на горите, ерозия на почвите, грандомански напоителни проекти и пр. 

 

  

Няма коментари:

Публикуване на коментар