ФАНТАСТИКА И РЕАЛНОСТ






четвъртък, 25 май 2023 г.

ОТ СЛАДОСТ ТА НАГАРЧА

 

 

ШАРЕНИЯТА обикновено ни впечатлява у мургавите ни сънародници. И често предизвиква насмешки и дори подигравки.

Съвършено друго е отношението, когато на снимка или от телевизионния екран накипрена във всички цветове на дъгата пръкне нечия величайша особа. Емоцията се променя. Респект, възхищение и – понякога – дори страхопочитание.

Каква е разликата в подбудите за предпочитане на многоцветното и лъскавото? У циганите това е естествено подражание на природната пъстрота. У велможите – наследствена традиция, средство да подчертаят превъзходството си над нас, простосмъртните. На Изток, в азиатския свят тягата към цветното е присъща изглежда на всички съсловия, но това е друга тема.

Милиони гледаха ритуала по коронацията на поредния британски крал. Чарлс III и съпругата му Камила с огромните корони и цялата останала пъстрота на празничните атрибути ми приличаха повече на водевилни актьори в представление, което медиите нарекоха грандиозно и помпозно шоу. Освен рядко и скъпо зрелище, каква стойност, какво значение има то за жителите на обединеното кралство?

От практическа гледна точка почти никакво. Кралят има право да консултира, да одобрява и да предупреждава. Веднъж годишно при откриването на парламента държи тронно слово. Открива заседанията. Действие подобно на задължението на майордома, който с почукване по пода съобщава началото на нечие посещение.

С две думи цялото това представление е отглас от миналото, робуване на традицията. Харчат се милиони. Обявено бе за организирането на десетки хиляди празнични трапези в чест на великото събитие. Колко средства са пръснати по повод на коронацията не съобщават, но можем да се ориентираме по разходите за погребението на майката, на Елизабет II – над 162 милиона паунда. Коронацията едва ли е струвала по-малко на британския данъкоплатец.

Отживелицата, загубила стойност и смисъл, разбира се, е и повод за насмешка. Не всички се втеляват и тръпнат от възторг пред суетния блясък.

Лично на мене ми е по-симпатична циганската шарения. В нея няма нито пòказност, нито разточителство.

 


Няма коментари:

Публикуване на коментар