ФАНТАСТИКА И РЕАЛНОСТ






петък, 16 юли 2021 г.

САМО ДВАМАТА

 

 

 

 

 


Завчера жена ми получи съобщение от своя приятелка от село Лесново (между Елин Пелин и Байлово): „Прекарахме чудесна нощ само двамата: комарът пееше, аз плясках.”

Великолепно чувство за хумор. При това въпросната приятелка е по професия счетоводителка, факт който ме навежда на мисълта, че може да е „заела” отнякъде цитираното остроумие. Не изключвам вероятността да е автентично. Между хората на „сухите” цифри се срещат и личности с въображение. Както и между поетите – скудоумни сухари, по-скучни от счетоводители.

Сегашното лято може спокойно да се нарече лято комарово. Дъждовете намножиха неимоверно популацията им в цялата страна. Преди няколко години някаква фирма срещу солидна сума от над милион се бе наела да преброи комарите край Дунава. Технологията (според съобщение в сайт, който не помня) бе простичка: доброволци, очевидно само мъже, голи до кръста сядат на столче  край реката и  по броя на следите от ужилванията преброителите правят сметката. Като се има предвид, че възрастното насекомо (имагото) живее месец, рядко до два, че е апетитна закуска за водните кончета, лястовичките и други насекомоядни, то въпросното начинание изглежда напълно безсмислено. Да не забравяме, че кръвопийци са само женските, за броя на мъжките дори приблизителна представа не може да се получи, а от тях зависи популацията на следващото потомство. Така че въпросното преброяване има стойността на преброяването – да речем – на амебите и зелените еуглени.

С комарите са свързани и други заблуди. Най-широко разпространено е убеждението, че те хапят. Комарът няма нито зъби, нито уста. Той (всъщност правилно е местоимението от женски род „тя”) жили. Налита на топлокръвните видове (ориентира се по разликата в температурата), включително на хомо сапиенс. Но не всички представители на „венеца на природата” са по вкуса му. Моя дядо Лазар Касабов от село  (сега град) Стражица непример комари  не го жилеха. Никога. Той просто  не е имал възможността да прекара такава чудна нощ, преживяна от счетоводителката от Лесново. Специалистите би трябвало да се заинтересуват  и проучат причината тези досадни и опасни насекоми да отбягват някои от нас. Което пък може да доведе до простичко решение на проблема, дори без помощта на генното инженерство. Напук на търговците  (производители и продавачи) на безброй скъпи репеленти, които след час-два „изфирясват”, а понякога и не смущават кръвосмучещите носители на разни вредоносни за здравето ни бацили.

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар