ФАНТАСТИКА И РЕАЛНОСТ


понеделник, 25 октомври 2021 г.

БОЖЕ, КОЛКО МНОГО ГЛУПАЦИ!

 

 

 

 


Като ученици в средната смесена гимназия в ония далечни вече времена на петдесетте в миналия век ни водиха на екскурзия да опознаем родината. Ние, лудите и любознателни хлапета, си измислихме своя „опознавателна” игра: тайно от водачите си учители брояхме бременните жени, които срещахме по пътя си. Навред където отсядахме, разглеждахме забележителности и когато пътувахме. И се радвахме – брей, колко много българчета ще се родят, ще станем голям народ. И се възмущавахме, разбира се, зърнали трудна жена да пуши. Макар самите ние, повечето от нас, да дърпахме качак, сертливия „Ударник” и дори изсушена царевична коса. (викахме ѝ кикя.) Но го правехме скришно. Знаехме вече – пушенето е вредно за здравето.

Сега на склона на осемдесетте лазарника крача по варненските улици и броя срещнатите с маска на лицето. На открито. Което не е задължително. Унила, потискаща картинка: всеки трети или четвърти е „маскиран”. А се надявах след година и половина ковид-терор и най-невежите да уразумеят, че парцалчето не пази от нищо.

Помните ли недавнашните времена, когато плъзнеше ли някаква епидемия, лекарите и властниците ни успокояваха от телевизора и от вестникарските страници. Сега ни плашат. С един измислен злодей. И нито дума – вече – за истинските бичове за здравето ни: рака, хипертонията, инфарктите, инсултите, дори „дежурният” сезонно грип като че ли се е изпарил от планетата яко дим.

Днес попаднах на изявление да д-р Панчо Панайотов. (Помните ли го, някогашния прекрасен кмет на Дупница, когото седесарите изритаха от политиката, защо се грижеше за хората, а не за партийните интереси?) Ето: „Смъртността от ковид е измислена. Никой не може да твърди, че този е починал от ковид. Естествено това право и знание имат патолозите. Никой друг. А нито едно от тези съобщения за смърт не е направено от патолог.” Убийствено точно и ясно!

Стряскащата статистика на починалите от злодея ковид очевидно е взета „назаем” от бройките на поразените от истинските бичове за здравето ни. Или просто се стъкмява на тъмно. Сиреч е измислена. Най-вероятно, тъй като напоследък числата растат  устремно нагоре, да се оправдае призрачната трета вълна. А масата от така наречените средностатистически граждани реагира първосигнално. Истинските, правдивите будители като д-р Панайотов са единици. А и колцина ги четат и слушат? Мижавите протести тук и там нищо няма да променят. Мислещите са малцинство, незначително малцинство. Уви.

Историята доказва, че рано или късно човечеството е в състояние да се пребори и с най-свирепите пандемии.

Очевидно не и когато заразата е фалшименто.

Прочее, истинската голяма напаст е друга. Няма нищо по-страшно от глупостта в съдружие със страха!

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар