ФАНТАСТИКА И РЕАЛНОСТ


четвъртък, 29 април 2021 г.

КАФЕ С ЕКОВОДА ИЛИ ЕЛЕКТРОНИКАТА В СЛУЖБА НА РЕГРЕСА

 

 


 

Пътувам втори път тази пролет с варненски автобус по линия № 20 като „заек”. Сиреч гратис. Тъй като пенсионерската ми карта е за друга линия, трябва да си извадя билет от новите автомати. Но автоматът е повреден, не пуска билетчета. И никой от пътниците, разбира се, не протестира. Спастряш левче.

От нова година в градския транспорт кондукторите са заменени с електронни продавачи на билети и карти. Има ги и по спирките. На спирката иди дойди. Ако автоматът не е в ред, ще разчиташ на монтирания в автобуса. Мой познат с иронична усмивка ми обяснява, че новостта била продиктувана и от екологични съображения. Ако наистина  е така, то ми напомня една картинка от витрината на варненско кафене в центъра на града: ценопазпис, който предлага и „кафе с ековода”. Разбира се, по-скъпо от кафето с обикновена вода. Сами се досещате навярно, че и едната и другата може да е чешмяна, от водопровода. Няма как да провериш. А с автомата за билетчета нещата са очевадни. Този метален двуметров мастодонт (два метра висок и почти метър широк) не само заема място поне за двама пътници в пиковите часове, но и тежи, което означава, че двигателят на автобуса харчи повече гориво и изхвърля повече благоуханни газове. Този автомат, прочее, е значително по-обемист от древния автомат на Хирон Александрийски, който срещу монетка ти поднася чаша вино. А тук – електроника. А пък билетчетата, които той, стига да е в ред, ти поднася са двойно по-големи от билетчетата, които продаваха кондукторите преди нова година.

Най тъжното е, че никой не пита многоумните общинари кой и защо е измислил и „внедрил” тези електронни мастодонти и колко прахосана на вятъра хартия отива на бунището.

    

 

 

1 коментар:

  1. Возможность ссуды, предложенная г-ном Бенджамином, которая спасет мою семью от финансового рабства {247officedept@gmail.com}

    Привет всем, я мать-одиночка Путри Адиратнаа из Джакарты, я хотела бы поделиться этим замечательным свидетельством о том, как я получила ссуду от г-на Бенджамина, когда нас выгнали из нашего дома, когда я больше не мог оплачивать свои счета. были обмануты различными онлайн-компаниями и отказали в ссуде в моем банке и другом кредитном союзе, который я посетил. Моих детей забрала приемная семья, я была одна на улице. В тот день, когда я позорно наткнулся на старого школьного товарища, который познакомил меня с Дейзи Морин. Сначала я сказал ей, что я не готов больше рисковать, запрашивая ссуду онлайн, но она заверила меня, что я получу от них ссуду. Если подумать, из-за моей бездомности мне пришлось пройти судебное разбирательство и подать заявление на ссуду, к счастью для меня, я получил ссуду в размере 80 000 долларов от мистера Бенджамина. Я счастлив, что рискнул и обратился за ссудой. Мне вернули детей, и теперь у меня есть собственный дом и собственный бизнес. Вся благодарность и благодарность мистеру Бенджамину за то, что он дал мне смысл жизни, когда я потерял всякую надежду. Если вы в настоящее время обращаетесь за помощью по кредиту, вы можете связаться с ними по адресу: {247officedept@gmail.com WhatsApp + 1-989-394-3740.

    ОтговорИзтриване