ФАНТАСТИКА И РЕАЛНОСТ






четвъртък, 1 август 2024 г.

СВЕТИНИ И ПОРУГАТЕЛИ

 

 

 


 

Сайтът на „Комсомолская правда” описва как жител на руския град Псков си сготвил яденето не на  печка вкъщи, а на Вечния огън на местния мемориал. С една дума спестил един-два киловата ток. Икономията ще му излезе солена, тъй като го съдят за оскверняване паметта на защитниците на отечеството.

Дописката не сочи име, нито някаква характерна подробност за този – навярно – наивен човечец. Може би е психично болен? Може би е с прекъснато елзахранване? Нищо чудно и да е попрекалил с водката и да се е хванал на бас в компанията, че ще си опържи яйца на Вечния…

Пак „Комсомолката” съобщава, че в Подмосковието девойка си е изпържила кренвиршите на Вечния огън.

Бъдете сигурни, биографията и на двамата ще бъде белязана от няколко години в затвор или в спецзаведение за такива грешници.

Така е, разбира се, не само в Русия. Преди няколко години в САЩ тикнаха зад решетките бездомник (клошар както е прието сега да казваме), спал на открито завит в знамето на страната си. Наказан за поругаване на символа.

С една дума със символите-светини шега не бива. Те са като древните (съществуващи и днес тук-там) тотеми – неприкасаеми и несменяеми. Не може днес да се кланяш на Златния телец, а утре – на Златния овен. Или просто да им скубиш козината.

В днешно време обаче устоите на традициите силно са разклатени. Простичък пример: сменят имената си цели държави. В Азия те са няколко, а най-свежият пример е с отказа от благозвучното Холандия заради „ръмжащото” Нидерландия.

В днешно време можеш дори пола си да смениш. Макар само документално. На сегашната парижка олимпиада двама мъже се боксират като жени; наричат ги трикраки състезателки.

Може ли някой да ми каже къде е границата между преклонението пред светостта на символа и принизяването му чрез неуместна употреба. Обичайна картина, пак от олимпиадата: медалистите се разхождат наметнати с националните си флагове като с пешкири. Единици са тези, които не го правят. Каква е разликата с осъдения клошар? Единият завит в хоризонтално положение, да се предпази от нощния хлад, другият – във вертикално, за да се фука.

Е, та за чудене ли е тогава, дето някои си пържат яйца на Вечния огън?

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар