ФАНТАСТИКА И РЕАЛНОСТ






неделя, 29 септември 2024 г.

ОКЪСНЕЛИ?

 

 

 

 

 

Вчера (28 септември) станах свидетел на рядка, на невероятна гледка в небето между варненските села Круша и Китка. В предвечерната синева кръжаха стотици щъркели.  Отделни ята се стрелкаха ту в една, ту в друга посока, сливаха се, разделяха се.

Изглежда птици от различни краища на Европа тук имаха своето  „рандеву”, групирайки се за общ полет на юг, към Африка. Обичайно голямото им пътуване става в последните дни на август – първите на септември. Сега изглежда, че са окъснели. Защо ли?

Преди две години имах такъв късмет да наблюдавам отлитането на юг на 16 август 2022-ра. (Отбелязано е в блога.)

Месец и половина разлика. Доста голяма разлика. Нямам сигурно конкретно обяснение нито за единия, нито за другия случай. Освен най-общото: птиците следват логиката на сезонните промени, които ни поднася климатът. Щъркелите без съмнение се водят по тях. Щъркелите усещат, разбират настроението на природата.

За разлика от нас, хората.

Простичката наглед атмосферна циркулация все още е голяма загадка за климатолозите.  Сигурна прогноза за времето синоптиците дават за ден-два напред и то с уговорката, че може би ще вали, а може би няма да вали.

 

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар