ФАНТАСТИКА И РЕАЛНОСТ






четвъртък, 2 май 2024 г.

КОЛКО СА ВРАБЧЕТАТА?

 

 

 

 


Ще ги броим. Неотдавна в медиите се появи такова съобщение. Неволно си спомних как преди няколко години в милото ни отечество течеше преброяване на комарите. Журналисти твърдяха, че за него са похарчени над милион лева. Какъв бе резултатът освен жестоко нажилените голи до кръста доброволци край Дунава? Ни се чу, ни се видя.

Почти сигурен съм, че така ще се получи и с преброяването на врабчетата. Е, навярно ще ни кажат, че популациите им са намалели, но това е известно на всеки средноинтелигентен българин. Очевидното не се нуждае от доказателство. Тези птички имат кратък живот и по всичко изглежда, че могат бързо да възстановяват, поне донякъде популацията си. Преди няколко години в моето варненско село Круша врабчетата бяха напълно изчезнали. Следващата пролет те се появиха, наистина вече не толкова много. И сега ги има.

Какво ще помогне приблизителната (точна тя не може да бъде) бройка на специалистите и природозащитниците? Не е ли по-добре парите, предназначени за преброяването да послужат за проучване на причините поради които чезнат тези симпатични птички, които са по-интелигентни от гълъбите, въпреки по-малкия размер на мозъка си?

Остава утешението, че врабчетата ще се радват на честта да бъдат преброени.

Няма коментари:

Публикуване на коментар