ФАНТАСТИКА И РЕАЛНОСТ






понеделник, 25 септември 2023 г.

ЗА ЕДНО НАЦИОНАЛНО САМОУНИЖЕНИЕ

 

ГЛАСЪТ НА БЪЛГАРИЯ е поредната телевизионна измама.

Къде е българското в това предаване? Всяка есен до втръсване слушаме с микроскопични изключения англоезични песни. Предимно от САЩ. Така че по-справедливо е това състезание да носи името ГЛАСЪТ НА АМЕРИКА.

Говори се, че младите и не съвсем младите кандидати за музикална слава отбягват родните песни, тъй като  журито не е благосклонно към тях, снижава оценката. Да се явиш на сцената с нашенска мелодия изглежда е признак на голяма смелост. Фактът, че малцина го правят какво ви говори? Наистина преди две години едно девойче, народна певица, спечели състезанието с изумителния си глас и чаровен образ. Но изключението само потвърждава правилото.

Четиричленното жури несъмнено цени най-вече трудните за изпълнение песни на англоезични знаменитости. Но се възторгва и от кресливите рокаджии и от декламацията на рапъри. Твърде свободното държание на четиримата, гарнирано със силни емоционални изблици, с леврене, с обилие от прегръдки и целувки  накланя състезанието, доближава  го облика на така нареченото мъпет-шоу.

Ами изглежда всичко това също е подражателно, нали така се прави в Америка.

Редно да има регламент: всеки кандидат за музикална слава да изпълнява българска песен. Ако толкова се стараем да угодим, да се докараме пред чичо Сам, втората песен да е англоезична.

Толкова е просто и логично, но не вярвам да стане в телевизията. Та тя не е българска…

 

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар